Ilmailumuseon uutiskirjeitä

LINKKEJÄ:

https://ilmailumuseo.fi/avainsana/evergreens-2019/#

Muistoissa Rita Bützow – kerran lentoemäntä, aina lentoemäntä 
https://youtu.be/Hr10O4l7QaY

Rita Synnöve Bützow (1928-2021), omaa sukuaan Andersen, oli rakentamassa uutta työnkuvaa ja uutta aikakautta aloittaessaan työskentelyn yhtenä ensimmäisistä lentoemännistä sodanjälkeisessä Aerossa (nyk. Finnair Oyj) vuonna 1948.
Rita Andersen osallistui neljän muun joukossa Aeron toiselle lentoemäntäkurssille kälynsä, ensimmäisen vuosikurssin lentoemäntä Kaarina Wendelinin sekä Uudessa Seelannissa työskennelleen serkkunsa kehotuksesta. Ulkomailla työskentely kiinnosti kielitaitoista ja monitaitoista nuorta naista. Kun Viikkosanomat vuonna 1950 julkaisi artikkelin Rita Andersenin työpäivästä, lehti kirjoitti ammatissa toimivan 15 lentoemäntää sillä hetkellä.
Lentoemäntien ja stuerttien perinneyhdistys Evergreens ry:n ja Suomen Ilmailumuseon edustajat haastattelivat Rita Bützowia 9.5.2019 Helsingissä. Haastattelussa tallentui jälkipolville merkittävä kappale ajankuvaa ja itsenäisen Suomen historiaa.
Rita Bützow kertoi muun muassa, ettei hän ollut lentänyt ennen lentoemäntäkurssia, vaan ensimmäinen lento tapahtui koulutuksen yhteydessä. Hakijoiden kielitaitoa arvostettiin, ja hänellä oli kaksikielisen taustan lisäksi vahva saksa sekä englannin opintoja. Alalle hakevien haastattelut tehtiin Finnairin pääkonttorissa ja heille suoritettiin samat testit kuin lentäjiksi hakeutuvillekin. Keskussotilassairaala 1:n johtajalääkäri Yngve Roschier lausui erinomaisista tuloksista, että ”tästä tytöstä tekisin lentäjän koska tahansa”.
Rita Bützow lensi koko uransa ajan DC-3 -koneilla Malmin kansainväliseltä kentältä. Kotimaan kohteiden lisäksi lennot veivät Tukholmaan, Amsterdamiin, Düsseldorfiin ja kaukaisimmiltaan Algeriaan. Rita Bützowin ura lentävissä oli nykynäkökulmasta katsoen lyhyt päättyessään jo neljän vuoden päästä. Viimeinen lento oli uutena vuotena 1952. Tämä kertoo olennaisesti ajankuvasta – lentämistä ei pidetty mahdollisena lasten äideille, ja lapsirakas Rita sai kehotuksen valita lasten saamisen ja lentämisen välillä. Lentoemäntien perheen perustamisen tiellä oli rajoitteita, muun muassa naimisiin menoon tuli saada erillinen lupa. Ala alkoi järjestyä vasta vuonna 1953.
Rita Bützow sai kolme lasta. Lasten kasvettua hän työskenteli lastentarhaopettajana, kunnes aloitti työskentelyn Suomen Matkatoimistossa ja sittemmin Matka-Kalevassa. Ilmailu säilyi kiinnostuksen kohteena läpi elämän.

 Rita Bützowin muistoa kunnioittaen,

Evergreens ry
Suomen Ilmailumuseo